Föreläsningen på Hedenlunda

Var får man orken ifrån

Att höra Tomas säga så mycket som man kan ha svårt att sätta ord på. Vilken känsla. Man blir förstummad av rörelse och bara sitter och känner med honom, och känner igen och bara tillåter sig att dras med i känslan.

Och att få höra att man orkar inte ibland. Vi har rätt till det, att inte orka. Vi måste på något sätt samla kraft, för att orka ända fram. Men hur?

Jo ett sätt är det sätt vi gör i vår förening. Vi samlas och vi pratar om hur det är. Uppriktigt, ärligt och utan krusiduller. Så här är det. Vi förstår varandra och ibland utan ord, eller med ett enda litet ord,  kan vi förmedla den känslan av tröst och samhörighet som sorgen ibland ger oss.

Men sorgen ger också glädje. Som Tomas berättade vid en summering som han gjort med sin fru efter 20 år. Glädjen vann över sorgen med 2-1. Hur väl känner vi inte igen skratten mitt i sorgen. Det underbara lilla framsteget som ger en så fantastiskt lyckorus. Det lilla, lilla som är så stort i våra ögon. Som ger oss sådan kraft.

Vi väljer inte hur vårt liv ska bli, nej det är sant, men vi kan göra det bästa av det liv vi fått. Livet behöver ju inte bli sämre för att man har fått ett barn med en funktionsnedsättning. Det kan ibland ge en kvalité som inte står att finnas någon annanstans. För man visste kanske inte vad det var innan man fick känna sorgen och omvärdera vad som var viktigt i livet. Det var kanske inte resorna och nya bilarna och plasma-tv. Det kanske var närheten och känslan av att jag, som den person jag är, kan ge detta barn något som ingen annan kan ge. Det kanske var att stanna upp och få uppleva och njuta av varje minut av lycka detta barn ger mig, och inte bara rusa iväg till nästa upplevelse eller statuspryl.

Jag har inte träffat så många underbara människor om jag inte hade fått en son med detta funktionshinder. Uppriktiga, ärliga och utan krusiduller. Vi orkar inte ibland, men vi kan samla kraft hos varandra. Och vi gör det.  Visst kan man drömma om ett annat liv, drömmar ger också kraft, men jag skulle inte vilja byta det liv jag har mot något annat.

Tack Tomas Sjödin för att du, genom att dela en stund av ditt liv med oss, gett oss ny kraft.

 

FA Södermanland gm Solveigh Lagerbäck

Lite bilder från föreläsningen

 

 


Ändrad 12/10/05
© Autism & Aspergerförening Södermanland 2010