RFA's yttrande på LSS kommitténs betänkande

Här finns RFA's yttrande på LSS kommitténs betänkande

LSS kommitténs betänkande

Här finns LSS kommitténs betänkande

Volym 1 Möjlighet att leva som andra, hela dokumentet, SOU 2008:77 (pdf 6,0 MB) (752 sidor)

Volym 2 Bilagor Möjlighet att leva som andra, hela dokumentet, SOU 2008:77 (pdf 5,4 MB) (525 sidor)

Lättläst sammanfattning - Möjlighet att leva som andra, SOU 2008:77 (pdf 358 kB) (34 sidor)

Skicka era synpunkter till Solveigh Lagerbäck senast 081025. Mail: ordforande@autsim-sodermanland.se


Tänk att det blir höst varje år!

Det spelar ingen roll vad vi gör, årstiderna växlar ändå likadant.

Tänk om vi kunde ge samma förutsägbarhet åt våra barn i deras vardag. Så mycket lättare deras liv skulle vara. Vad mycket tid de skulle kunna ägna åt saker som intresserar dem i stället för att bli stressade över att de inte förstår vad som händer runt dem.

Men nu är det inte så. Vi slits ofta mellan glädje, hopp och förtvivlan. En del av oss får mer än vi orkar med. Då känns det bra att veta att det finns folk runt oss som känner oss och delar våra sorger och glädjeämnen. Jag har sagt det förut och säger det igen. Jag skulle inte ha klarat mig utan föreningen. Där har jag fått stöd och hjälp när tiderna var som svårast och där har jag fått dela glädjen över de små och stora framstegen som ingen annan förstått. Där har jag hittat kunskap och information som varit nödvändiga för att kunna gå vidare och där har jag funnit ro. Tack för att ni finns och tack för att ni vill dela med er av er själva.


Asperger i radions P2

I morgon torsdag 28/8 sänds programmet Skolministeriet som handlar om Aspergers syndrom i skolan. I programmet medverkar bl a RFA:s ordförande Eva Nordin-Olson. Programmet går i P2 kl 13.30 och kan redan nu avlyssnas på webben. Gå in på www.sr.se och sök Skolministeriet så kommer ni rätt!


Positiva erfarenheter av LSS

RFA deltar i ett arbete med översyn av LSS (Lagen om särskilt stöd och service). Vissa politiker vill försämra lagen. RFA jobbar för att förbättra lagen. Har du några positiva erfarenheter av LSS, maila Mats Lundgren så att vi kan få ihop ett bra underlag för olika debattartiklar etc.


Sveriges Radio

Sveriges Radio sänder en stor temasatsning den 19-25 maj om Välviljans apartheid - en vecka om mänskliga rättigheter och funktionsnedsättningar.

Vi undrar varför mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning inte är lika heta frågor som kön, sexuellläggning eller etnicitet?

Temat kommer att finnas i Sveriges Radios program i samtliga kanaler och på en temasajt www.sr.se/valviljan

Hela satsningen avslutas med P1 Granskar Välviljans apartheid - En tre timmar lång direktsändning i P1 inför publik.

Vi sänder från World News café på våning två i Kulturhuset i Stockholm. Lokalen är tillgänglig och på plats finns hörselslinga och teckentolkar.

Kom och lyssna och ställ frågor till medverkande och makthavare.

Söndag den 25 maj mellan 15-17.45.

Adress Sergels Torg 3.

Har du inte möjlighet att komma kan du alltid mejla oss frågor du tycker att vi ska ta upp;

marie-jeanette.lofgren@sr.se

mobil: 0708-999743

ami.hedenborg@sr.se


Historisk upplevelsedag på Nyköpingshus för funktionshindrade barn

Onsdag 7 maj kl 10-15

Drygt 100 barn, döva och hörselskadade med flerfunktionshinder, från landets samtliga specialskolor, kommer till Historisk upplevelsedag på Nyköpingshus.

Barnen kommer att få prova på diverse historiska aktiviteter som bågskytte med fasta och lösa bågar, tornering med rullstol och på trähäst, svärdfäktning och repslagning. De modigaste kan besöka de mörka kasematterna eller bada i träbalja. Man kan också få leka arkeolog. Nyköping Rotaryklubb bjuder på på frukt och dricka.

Som avslutande höjdpunkt blir det riktig tornering med Bockens kämpar ute på slottsvallarna. Givetvis är alla deltagare välkomna att besöka museets utställningar.

Dagen invigs kl.10.00 av Eva Klubb, rektor för Åsbackaskolan och Karin Lindvall, länsmuseichef.

Specialskolemyndigheten, representerad av Åsbackaskolan, är arrangör. Sörmlands museum är medarrangör tillsammans med Nyköpings kommun. Nyköping Rotaryklubb är sponsor. Kontaktpersoner: Åsbackaskolan Susanne Lindqwist 070-3330257 och Pär Furå 070-2523533. Sörmlands museum Stina Palmberg-Eriksson, 0155-24 57 19.

Sörmlands museums pedagogiska verksamhet

Årligen når vi ca 10 000 sörmländska barn med olika former av program och verksamheter i hela länet. Bland annat erbjuder vi historiska upplevelser på Nyköpingshus eller på plats i länet. Studielådorna med äkta material från olika tidsperioder ger handgriplig närkontakt med den sörmländska historien. För äldrevården erbjuder vi minnesutställningar. Såväl studielådor som minnesutställningar är ständigt bokade och transporteras kostnadsfritt inom länet.

Den historiska upplevelsedagen är ett led i museets långsiktiga arbete med att bemöta besökare med särskilda behov. Museets pedagogiska personal har stor erfarenhet av att arbeta med besökare som har särskilda behov och de vidareutbildar sig kontinuerligt inom detta område. Alla museets ordinarie program går lätt att anpassa till barn och vuxna med olika typer av funktionshinder. Särskoleklasser erbjuds två program i museets utställningar till enkel avgift.


D-uppsats i psykologi

Johanna Eriksson söker deltagare till en D-uppsats i psykologi.

 

Hej!

Mitt namn är Johanna och jag söker deltagande i min D-uppsats i Psykologi som jag utför i samarbete med Habiliteringens forskningscenter i Örebro (handledare Lars-Olov Lundqvist). Vi behöver fler deltagare. Vi undersöker emotioner (känslor), anknytningsstilar och personlighet. Och efterfrågar deltagare diagnosticerade med Asperger syndrom eller högfungerande autism.

Det är en enkätundersökning och enkäten finns nu att hämta hem via denna länk http://www.orebroll.se/psykhab/pagewide____25673.aspx

OBS: Om man skickar in en ifylld enkät innan den 30/4 via mail så skickas en TIA LOTT som tack för hjälpen under förutsättning att man uppger sin adress längst bak i enkäten under rubriken övriga synpunkter.

Hör gärna av er om ni undrar över något. På hemsida via länken finns alla kontakt uppgifter.

Tack på förhand

Johanna Eriksson & Lars-Olov Lundqvist


2 april, 2008 är första World Autism Day

Riksföreningen Autism efterlyser en storsatsning för att öka kunskapen autism hos personal i skola, barnomsorg,  socialtjänst inklusive LSS , hälso- och sjukvård, habilitering, försäkringskassa och arbetsförmedling i samband med Världsautismdagen som äger rum 2 april.

I lärarutbildningar, i socionomutbildningar och andra grundutbildningar, på fortbildningsdagar för personalen måste moment om vad autism och Aspergers syndrom innebär finnas med.

Kunskapen om autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd finns hos fler idag. Men den är tunn. Fler och fler känner till funktionsnedsättningarna, men färre förstår vad de verkligen innebär och vilka konsekvenser de får för skolgång, sysselsättning och vardagsliv, säger Eva Nordin-Olson, ordförande i Riksföreningen Autism.


Ändrad 12/10/05
© Autism & Aspergerförening Södermanland 2010